Lijst met gebouwen

CORUM Origin

Brussel - België

  • Aangekocht op: 28/12/2022
  • Aankoopprijs: 173 M€
  • Aanvangsrendement: 8%
  • Bouwjaar: 1999
  • Huuroppervlak: 46 m²
  • Sector: Kantoren
  • Resterende looptijd v/h huurcontract: 9.3 jaar

Gebouw

Het door CORUM Origin aangekochte Hendrik Conscience-gebouw markeert een nieuwe fase in de ontwikkeling van het vastgoedfonds. Het is de eerste investering van meer dan 100 miljoen euro. Het toont de volwassenheid van het vastgoedfonds en zijn vermogen om grootschalige acquisities te doen tegen een rendement dat het mogelijk maakt om te streven naar een rendementsdoelstelling van 6%.   

Het is gelegen in de noordelijke wijk van Brussel, op 300 m van het Brusselse Noordstation, een van de belangrijkste stations van de stad en het drukste station van België (Bron NMBS, 2019). De wijk staat bekend als een van de grootste kantoorgebieden van het land, met ongeveer 1,5 miljoen m² kantoorruimte. Een groot aantal internationale bedrijven en overheden is hier gevestigd, waaronder Allianz, Engie en de Europese Commissie. Brussel, de hoofdstad van België, wordt ook wel de hoofdstad van Europa genoemd, vooral dankzij de strategische ligging en het transportnetwerk. Brussel is een meertalige stad en heeft talrijke Europese en internationale instellingen zien opkomen. Duizenden bedrijven hebben hier hun hoofdkantoor gevestigd, wat de invloed en aantrekkingskracht van de stad vergroot.

Het gebouw werd in 1999 gebouwd om te voldoen aan de behoeften van de Vlaamse Gemeenschap, die sindsdien haar kantoren in het gebouw heeft. Tussen 2017 en 2021 werd het bijna volledig gerenoveerd om te voldoen aan moderne werkruimte- en milieunormen, met name door het verkrijgen van het BREEAM-certificaat "Excellent Renovation". Het 8 verdiepingen tellende gebouw heeft een oppervlakte van bijna 46.000 m² en bestaat uit drie onderling verbonden vleugels, een auditorium en een grote parkeergarage met meer dan 200 plaatsen.

De huurder

De Vlaamse Overheid (Gemeenschap), een van de drie grondwettelijke gemeenschappen van België, heeft het gebouw sinds de bouw ervan in 1999 betrokken en is de enige huurder. Talrijke gemeentelijke diensten zijn in het gebouw aanwezig.

Meer gebouwen CORUM Origin