Prestaties
Het leven van het vastgoedfonds

Prestatiedoelstellingen gehandhaafd en aandeelprijs verhoogd

Tijdens de Algemene Vergadering van CORUM Origin gaven Frédéric Puzin en Philippe Cervesi antwoord op een vraag van een aandeelhouder: "Hoe kunt u de prijs van vastgoedfondsaandelen handhaven en verhogen, en tegelijkertijd gebouwen verkopen en meerwaarden uitkeren?"

 

 

Frédéric Puzin, oprichter van de CORUM Groep:

Over het algemeen zijn er twee manieren om te managen. Er is een benadering die bestaat uit het volgen van de markt en het volgen van indexen, en dan is er een andere benadering die veel ondernemender is, en dat is wat wij bij CORUM nastreven, die van "cash" (van geld). Het enige dat telt aan het eind van de dag is het geld dat op uw bankrekening terechtkomt. De stijging van de prijs van het aandeel is het resultaat van taxaties, met name van de gebouwen. Maar de echte waardecreatie is wanneer je een gebouw verkoopt en een meerwaarde genereert. Dus, we genereren niet altijd meerwaarde, ik zal daar heel transparant over zijn, we zijn geen genieën. 

Maar de aanpak is om een gebouw te verkopen, een meerwaarde te genereren en de meerwaarde onmiddellijk op uw bankrekening te storten. Voor ons is dit de ondernemende methode van beleggingsbeheer en dit is de ondernemende methode die wij toepassen op vastgoed.

 

Philippe Cervesi, directeur Investeringen van de CORUM Groep:

Hoe doen we dat? Frédéric heeft het heel goed uitgelegd, wij zijn geen genieën. Er zijn twee dingen die de essentie van ons beheer vormen. Het eerste is dat wij niet bang zijn om onze comfortzone te verlaten, wij zijn niet bang om elders te gaan investeren, om in andere landen te investeren, om dat in een andere taal te doen, om buitenlandse teams te hebben en wij zijn niet bang om dingen te kopen en te verkopen die soms een beetje contra-intuïtief zijn.

Ik herinner u eraan dat in 2015/2016 het geluid in de markt was dat CORUM Origin zo goed presteerde, omdat het een Logistiek vastgoedfonds was. Dit was volstrekt onjuist, want op dat moment hadden wij slechts 20% Logistiek in de portefeuille. Het blijkt dat de logistieke sector vandaag aanzienlijk in waarde is gestegen. Waarom moeten we een afweging maken tussen de verkoop en de aandeelprijs? De aandeelprijs is theoretisch, je kunt een aandeelprijs hebben die tien jaar lang stijgt, maar als er iets belangrijks gebeurt op de markt zul je nooit het geld krijgen dat voortkomt uit deze aandeelprijsstijging. Op de dag dat de meerwaarde wordt gegenereerd, wordt die aan u uitbetaald, het staat op uw rekening. Het is geld dat u morgen kunt gebruiken om een kerstcadeau te kopen, om een cadeau voor uw kinderen te kopen, het is iets dat echt is. Het maakt deel uit van de essentie van ons management: als er een meerwaarde is, dan moet je weten hoe je die concreet kan maken.

 

Frédéric Puzin:

Om op dit punt af te sluiten, er is een paradox. Als we onze redenering doortrekken, moet een gebouw, telkens wanneer het in waarde stijgt, worden verkocht. Het probleem is dat als je telkens een gebouw dat in waarde stijgt moet verkopen, je een heleboel zult verkopen. En als je eenmaal verkocht hebt, moet je ook weer herinvesteren. Je kunt dus niet alles tegelijk verkopen, want dan zou er veel geld zijn dat niet opnieuw geïnvesteerd wordt, en dus ook veel inkomsten die niet binnenkomen, omdat er geen huur tegenover staat. Bovendien kunnen wij niet alles verkopen, aangezien wij 5 jaar moeten wachten voordat wij een aangekocht gebouw kunnen verkopen. Vandaag hebben wij dus het geluk een vastgoedfonds te hebben met een goede looptijd van 10 jaar, die groot genoeg is om de gebouwen waarvan wij vinden dat het tijd is om te verkopen, op een vrij significante manier te gaan verkopen. Omdat het gebouwen zijn die in waarde zijn gestegen, of omdat het gebouwen/huurders zijn die risico beginnen te lopen, of omdat we de maximumwaarde hebben bereikt. Wat wij dit jaar zijn begonnen te doen, zult u in de komende jaren veel regelmatiger zien en dat is te danken aan de omvang van uw vastgoedfonds.

 

Het kopen van aandelen in de vastgoedfondsen CORUM Origin en CORUM XL is een vastgoedbelegging. Zoals alle vastgoedbeleggingen is het een langetermijnbelegging met beperkte liquiditeit. Wij adviseren een beleggingsperiode van 10 jaar. Allereerst is er een risico van kapitaalverlies. Bovendien zijn de inkomsten niet gegarandeerd en zullen zij afhangen van de ontwikkeling van de vastgoedmarkt en de wisselkoers. CORUM Asset Management garandeert de terugkoop van uw aandelen niet. Tot slot, zoals bij elke belegging, is het belangrijk te onthouden dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie zijn voor de toekomst.