Prestaties

De performance van vastgoedfonds CORUM Origin in 4 concrete cijfers

Door CORUM-oprichter,
Frédéric Puzin

 

Er wordt vaak gezegd dat een crisis altijd winnaars en verliezers kent. Deze cynische redenering is nogal kort door de bocht en negeert de vrouwen, mannen, gezinnen en naties die hier achter schuilen. Toch stemt de redenering wel overeen met een realiteit in de markten. En de vastgoedmarkt is geen uitzondering. Al 10 jaar lang vertrouwt u ons uw geld toe en we hebben een belangrijke verantwoordelijkheid. Dit geld is de vrucht van uw arbeid. Het kan ook het werk zijn van de generaties die u voorgingen. Dit vermogen is uw toekomstproject en misschien dat van uw kinderen of zelfs kleinkinderen. In de huidige crisis is het onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat uw investeringen blijven renderen.

7,03%*
Het resultaat** voor 2021 van vastgoedfonds CORUM Origin, dat hoger ligt dan de rendementsdoelstelling van 6%.

9 vastgoedobjecten verkocht in 2021

Dit cijfer illustreert de strategie van uw vastgoedfonds, die zo dicht mogelijk bij de realiteit van de markt ligt. 9 verkopen, in 5 landen en 5 verschillende sectoren. In de Highlights hebben wij het al vaker met u over de strategie in de verschillende sectoren gehad: logistiek verkopen wanneer potentiële kopers vechten om te kopen, zorgvastgoed vermijden waar onredelijk hoge prijzen een bedreiging vormen voor het geïnvesteerde kapitaal, kansen grijpen in winkelvastgoed die investeerders lukraak in de steek hebben gelaten, een realistische, neerwaartse aanpassing van de prijzen uitlokken en de kantorensector, die zichzelf opnieuw aan het uitvinden is, niet verwaarlozen. De afgelopen twee jaar hebben wij getracht te profiteren van alle oplevingen om in goede omstandigheden te kopen en te verkopen. Dit heeft ons ook in staat gesteld om de portefeuille te vernieuwen.

27,5 miljoen aan uitzonderlijke meerwaarden

Dit is het lonende gevolg van de 9 verkopen in 2021: het totale bedrag van de uitzonderlijke meerwaarden dat rechtstreeks aan u is uitgekeerd, bedraagt maar liefst 27,5 miljoen euro. Het is goed als een gebouw in waarde stijgt, maar het blijft theoretisch zolang het niet wordt verkocht en de winst van de verkoop niet aan u wordt uitbetaald. Wanneer deze meerwaarden aan u worden uitgekeerd, wordt de waardecreatie immers gekristalliseerd en is het niet langer slechts theoretisch voor uw investeringen. Wat eenmaal gegeven is, wordt niet meer teruggenomen!

10 jaar sinds de oprichting van CORUM Origin

De tijd die is verstreken sinds de oprichting van CORUM Origin. In deze 10 jaar is de 6% rendementsdoelstelling jaar in jaar uit gehaald. Geen theoretisch rendement, maar in de vorm van een dividend dat, na aftrek van kosten, maandelijks op uw bankrekening werd gestort. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst: dit is een onweerlegbaar feit. Maar het doet niets af aan de trots die we bij CORUM voelen als we terugkijken op de prestaties van CORUM Origin in de afgelopen 10 jaar. En wij hebben vertrouwen in haar toekomst, want de eenvoudige succesformule zal dezelfde blijven: opportunistisch zijn op de vastgoedmarkten, de markten benutten in plaats van onder ze te lijden, het aantrekken van kapitaal beperken tot wat wij kunnen beleggen om de doelstelling van 6% te bereiken en de huurder die de huur betaalt centraal stellen bij de waardecreatie en ten dienste van uw investeringen. Zonder betaalde huur is er immers geen dividenduitkering.


CORUM Origin-aandelen zijn een vastgoedbelegging. Zoals geldt voor elke vastgoedbelegging, betreft ook dit een belegging op lange termijn met een beperkte liquiditeit. Wij adviseren een beleggingshorizon van 10 jaar. Er bestaat allereerst een risico op kapitaalverlies. Bovendien zijn het belegde kapitaal en de inkomsten niet gegarandeerd en afhankelijk van de ontwikkeling van de vastgoedmarkt. CORUM Asset Management garandeert de terugkoop van uw aandelen niet. Tot slot, zoals geldt voor elke belegging, zijn de prestaties uit het verleden geen garantie voor de toekomstige prestaties.

*Dividendrendement: Het bruto dividend, vóór Franse en buitenlandse inhoudingen, dat uitgekeerd wordt over het jaar N (inclusief het buitengewoon interim-dividend en het gedeelte dat als kapitaalwinst wordt uitgekeerd, dat wil zeggen 1,25% in 2021), gedeeld door de aankoopprijs van het aandeel op 1 januari van het jaar N.

**Effectief rendement: Dit meet de rendabiliteit van de belegging over een bepaalde periode. Het houdt rekening met de ontwikkeling van de waarde van het aandeel en het over de periode uitgekeerde dividend., en de inschrijvings- en beheerkosten betaald door de aandeelhouder. Het effectief rendement van CORUM Origin in 10 jaar is 6.60%.