Prestaties

De 2021 resultaten van de CORUM vastgoedfondsen

In 2021 hebben onze vastgoedfondsen opnieuw solide prestaties neergezet die ruim boven het marktgemiddelde liggen*. Voor het tiende opeenvolgende jaar heeft vastgoedfonds CORUM Origin zijn jaarlijkse prestatiedoelstelling** van 6% overtroffen met 7,03% in 2021. CORUM XL heeft voor het vijfde jaar op rij zijn doelstelling van 5% overschreden met een resultaat van 5,84%.
 

Vastgoedfondsen die hun jaarlijkse prestatiedoelstelling weer overtreffen en aantonen dat zij van vastgoedcycli kunnen profiteren
 

In lijn met de resultaten van de voorbije jaren hebben onze vastgoedfondsen hun (niet-gegarandeerde) doelstelling in 2021 bereikt.

Performance 2021 - tabel

In een nog altijd onzeker economisch klimaat is de bezettingsgraad van de gebouwen op een zeer hoog niveau gehandhaafd; financiële bezettingsgraad van meer dan 96% voor CORUM Origin en meer dan 99% voor CORUM XL. Doordat wij het vastgoedbeheer in eigen huis hebben, kunnen we zowel een algemene als doelgerichte aanpak van de vastgoedportefeuille in werking zetten. De jarenlange nauwe band met de huurders helpt om ons om de behoeften van de huurders te identificeren en hierop te anticiperen, zodat wanbetaling en leegstand zoveel mogelijk worden voorkomen.

Onze betrokken teams zijn bovendien alert op de marktontwikkelingen om objecten op het juiste moment te kunnen verkopen en zo meerwaarden te realiseren, die vervolgens onder onze beleggers kunnen worden verdeeld. CORUM Origin en CORUM XL genereerden in 2021 maar liefst 29,4 miljoen euro aan meerwaarden, die vervolgens als uitzonderlijke dividenden aan onze beleggers in de fondsen zijn uitgekeerd.

Philippe Cervesi, Investment Director van CORUM, licht toe: 
“In lijn met onze overtuigingen sinds meer dan 10 jaar, blijven we onze anticyclische strategie (i.e. tegen de stroom van de markt in) toepassen in het belang van onze beleggers. En dit zullen we ook blijven doen. De aan- en verkopen in 2021 zijn hiervan een goed voorbeeld. Wat de verkopen en de daaruit voortvloeiende potentiële dividenduitkeringen betreft, is onze overtuiging sterk: zij vertalen de waarde rechtstreeks naar de bankrekening van de belegger! Zij maken de prestaties van een vastgoedfonds op lange termijn robuuster, omdat deze reeds uitgekeerde meerwaarden niet meer kunnen worden teruggenomen.”

En Frédéric Puzin, voorzitter van de CORUM Groep:
"Sinds de oprichting van de CORUM Groep zijn wij erin geslaagd om ondanks turbulente periodes en crises een positieve strategie voor onze vastgoedfondsen te handhaven, waardoor de volatiliteit van het door onze aandeelhouders belegde kapitaal beperkt is gebleven. Voor de vastgoedfondsen hebben wij sinds hun lancering duidelijke doelstellingen bepaald, waar wij ons jaar in jaar uit aan hebben gehouden. Geen theoretische winsten, maar in de vorm van dividenden die, na aftrek van kosten, maandelijks op de bankrekeningen van onze beleggers worden gestort.

Wij hebben meer dan ooit vertrouwen in onze toekomst en in die van onze beleggers, want de eenvoudige beheerformules die het succes zo groot hebben gemaakt, zullen dezelfde blijven: opportunistisch zijn op de markten, niet onder de (toestand in de) markten lijden maar het juist benutten en het ophalen van kapitaal beperken tot wat wij kunnen kopen en verkopen tegen de beste voorwaarden.”

Frédéric Puzin

 

Kerncijfers en hoogtepunten (per 31/12/2021)

Ruim 4 miljard aan activa onder beheer voor de vastgoedfondsen

Meer dan 70.000 aandeelhouders

 

De producten die CORUM op de markt brengt, zijn langetermijnbeleggingen die geen rendements- of resultaatsgarantie bieden en een risico van kapitaalverlies en liquiditeit inhouden. De inkomsten zijn niet gegarandeerd en zullen afhangen van de ontwikkelingen van de vastgoed- en financiële markten en van de wisselkoers. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

* Benchmark index: IEIF-index: naar schatting 4,20% voor vastgoedfondsen (SCPI’s) in 2021

** Dividendrendement: Het bruto dividend, vóór Franse en buitenlandse inhoudingen, dat uitgekeerd wordt over het jaar N (inclusief het buitengewoon interim-dividend en het gedeelte dat als kapitaalwinst wordt uitgekeerd, dat wil zeggen 1,25% in 2021), gedeeld door de gemiddelde aankoopprijs van het aandeel in het jaar N. Dankzij deze indicator kan de jaarlijkse financiële prestatie van CORUM Origin worden gemeten.

*** Effectief rendement: Dit meet de rendabiliteit van de belegging over een bepaalde periode. Het houdt rekening met de ontwikkeling van de waarde van het aandeel en het over de periode uitgekeerde dividend, alsmede met de door de belegger betaalde inschrijvings- en beheerkosten. Effectief rendement van CORUM Origin in 10 jaar: 6,60%, van CORUM XL over 10 jaar: 10%.