Prestaties
Het leven van het vastgoedfonds

CORUM profiteert van gunstige markt en koopt Nederlands hoofdkantoor PwC in Amsterdam

CORUM zet zijn investeringsbeleid voort met de aankoop op 28 augustus 2023 van een kantoorgebouw in Amsterdam, volledig verhuurd aan PricewaterhouseCoopers (PwC). Dit is de twaalfde aankoop van CORUM sinds het begin van het jaar, goed voor een totaal van bijna 530 miljoen euro. Deze aankoop, door vastgoedfonds CORUM Origin, bevestigt het vermogen van de vastgoedbeheerder om de huidige kansen aan te grijpen en zo te anticiperen op de toekomstige prestaties.

"Na jaren van excessen keren de vastgoedprijzen terug naar een normaal niveau", zegt Philippe Cervesi, CEO van CORUM. "De markt stelt ons nu in staat om vastgoed van hoge kwaliteit aan te kopen met veel hogere rendementen dan we de afgelopen zes of zeven jaar gewend waren. Dit fenomeen is des te meer merkbaar in bepaalde landen waar de prijzen zeer snel zijn gedaald, zoals in Noord-Europa, en Nederland in het bijzonder. Ter illustratie: een vorige koper bracht een paar maanden geleden een bod uit dat 10% hoger lag dan het onze, maar dat bod ging niet door".

Het Westgate I-gebouw genereert sinds aankoop een bijzonder hoog rendement, hoger dan alle recente aankopen van CORUM. De transactie biedt dus niet alleen uitzicht op een aantrekkelijk rendement (in lijn met de jaarlijkse rendementsdoelstelling van CORUM Origin van 6%, die al elf jaar lang wordt gehaald of overtroffen), maar ook op toekomstige meerwaarden. 

Dit kantoorgebouw is het 29e vastgoedobject dat CORUM Origin momenteel in Nederland bezit (op een totaal van 154 objecten, inclusief deze nieuwe aankoop).

Een toonaangevende huurder

Westgate I - Amsterdam - InteriorHet gebouw is volledig verhuurd aan het Britse PwC, een van de grootste professionele dienstverleners ter wereld en een van de Big Four audit- en advieskantoren naast Deloitte, Ernst & Young en KPMG. Het Westgate I gebouw is door PwC gekozen als locatie voor zijn Nederlandse hoofdkantoor. De soliditeit van PwC wordt ook bevestigd door de '5A 1' rating, de hoogst mogelijke score in de D&B (Dun & Bradstreet) classificatie, die de kredietwaardigheid van een bedrijf meet.

De huurder heeft zich voor lange termijn aan de locatie en het pand verbonden, het heeft onlangs verschillende kantoorverdiepingen gerenoveerd en zonnepanelen geïnstalleerd om de ESG-prestaties van het gebouw te verbeteren.

Een strategische wijk in de hoofdstad

Het gebouw ligt in het westen van Amsterdam op het Rieker Business Park, een van de meest strategische kantoorlocaties in de hoofdstad, in de directe nabijheid van zowel het stadscentrum als luchthaven Schiphol. Het Westgate-complex werd voltooid in 2003 en bestaat uit drie onderling aangesloten kantoorgebouwen die verbonden zijn door een atrium. Het complex biedt ongeveer 28.000 m² verhuurbare ruimte en is BREEAM In-Use ‘Very Good’* en EPC A** gecertificeerd.

Philippe Cervesi concludeert: "Nu is een beter moment dan ooit om te profiteren van de vele kansen op de markt. Maar je moet wel de middelen hebben om te investeren en dat is precies precies het geval bij CORUM Origin. Dankzij de discipline die het altijd heeft gehad bij het aantrekken van fondsenwerving, heeft het sinds zijn oprichting aantrekkelijke prestaties weten neer te zetten en geniet het bijgevolg het vertrouwen van de aandeelhouders. Daardoor kan het fonds investeren in deze kopersvriendelijke markt en zich voorbereiden op zijn toekomstige prestaties."

 

* Het Britse BREEAM-certificaat (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) wordt tegenwoordig internationaal gebruikt om de invloed van een gebouw op het milieu te beoordelen, waarbij rekening wordt gehouden met het menselijke aspect. In het geval van een gebouw dat in gebruik is, geldt de versie 'BREEAM In Use'. Het gebouw Westgate I heeft de certificering 'Very Good' gekregen, d.w.z. 4 sterren op een schaal van 0 tot 6. 

** Het energieprestatiecertificaat (EPC) is het gebruikelijke beoordelingssysteem dat wordt toegepast om de energie-efficiëntie van een gebouw of apparaat samen te vatten. Dit is het systeem dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor huishoudelijke apparaten, van A (groen) tot G (rood). Het Westgate I gebouw heeft de hoogste EPC certificering.

Gedane investeringen zijn geen garantie voor toekomstige prestaties. Het rendement op vastgoed op het moment van aankoop houdt geen rekening met de kosten van de SCPI en is geen indicatie voor de jaarlijkse prestaties.

De producten die CORUM Investments aanbiedt, zijn langetermijnbeleggingen die geen garantie bieden op rendement of inkomsten en een risico inhouden op kapitaal- en liquiditeitsverlies. De inkomsten zijn niet gegarandeerd en hangen af van de ontwikkeling van de vastgoed- en financiële markten en van de wisselkoersen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.