In de media

CORUM Investments biedt potentieel dividend en continuïteit in tijden van onzekerheid

CORUM Investments koopt commercieel vastgoed om te verhuren aan bedrijven, doet het interne beheer van de gebouwen en distribueert de potentiële inkomsten aan de aandeelhouders. 

Edwin Lips, Head of Sales van Corum Nederland: “Door de ruime spreiding van de beleggingen kennen de fondsen van CORUM minder fluctuaties dan andere beleggingsproducten. Niet alleen investeert CORUM in 16 landen (allemaal in de eurozone en het VK), maar doet het bedrijf dat ook in een breed scala aan sectoren, zodat het eindresultaat minder gevoelig is voor economische tegenwind.”

Het lijkt dat spreiding, of diversificatie, in deze onzekere tijd het sleutelwoord is. De basisbeleggingsregel van diversificatie wapent de vastgoedinvesteerder namelijk tegen de gevolgen van de economische crisis doordat risico’s gedeeld worden. Hoe meer huurders er zijn, hoe minder de vastgoedfondsen worden blootgesteld aan het risico van wanbetaling. En CORUM heeft inmiddels ruim 330 huurders in de twee vastgoedfondsen.

“Het is beter om huurders te hebben in gediversifieerde sectoren en in verschillende landen”, aldus Frédéric Puzin, voorzitter van CORUM. Zo wordt het vastgoedfondsen Corum Origin geïnvesteerd in winkelpanden, kantoren, hotels, logistiek, industrie en zelfs gezondheidszorg, en is het aanwezig in 13 landen (Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, België, Portugal, Spanje, Italië, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Estland, Finland). Maar alleen investeren is niet genoeg. “Het gaat om de huurder en de relatie met de huurder. We beheren al onze gebouwen en huurders zelf. Bij andere fondsen wordt dit beheer vaak uitbesteed aan lokale partijen”, vervolgt Frédéric Puzin, die blij is met de aanwezigheid van Corum-teams in 7 Europese landen. Een aanwezigheid die het volgens de beheermaatschappij in staat heeft gesteld om de impact van onderhandelingen met huurders, en dus uitstel of annulering van huurbetalingen vanwege Covid-19, aanzienlijk te beperken.

Bovendien is de commerciële werkwijze van CORUM Investments anders dan andere fondsen: maandelijks potentieel dividend uitkeren, eenvoudig herbeleggen en periodiek beleggen. Dat maakt het mogelijk voor particuliere beleggers om in een markt te beleggen die tot voor kort alleen toegankelijk was voor institutionele partijen.

Edwin Lips: “Aandeelhouders bij CORUM genereren niet alleen inkomsten door het maandelijkse potentiële dividend, maar genieten ook van winstdeling bij de verkoop van vastgoed én van de waardestijging van de gehele vastgoedportefeuille.”

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft banken eind juli formeel gevraagd om ten minste tot het einde van het jaar nog geen dividend uit te keren of eigen aandelen in te kopen. Edwin Lips: “Beleggen in een bank levert blijkbaar geen dividend op, maar beleggen in CORUM Origin wel. CORUM Origin is in 2012 opgericht en keerde in 2019 een brutodividend uit van 6,35% (exclusief 1,40% netto waardestijging van het aandeel); over 2020 was het brutodividend maandelijks plus 5%.”

CORUM maakt bovendien gebruik van aantrekkelijke marktkansen door op het juiste moment aan te kopen. Edwin Lips: “Naar verwachting zullen bijvoorbeeld de prijzen dalen als gevolg van de Coronacrisis. Hierdoor zullen zich investeringsmogelijkheden met hoge vastgoedrendementen voordoen. Ons Investment team kan hier op inspelen, zoals ze dat in het verleden in Spanje, Portugal en Nederland al hebben gedaan.”