In de media

Artikel in Business Insider: Waarom je juist wél moet beleggen in vastgoed – en hoe je dat moet doen

Veel beleggers zeggen dat ze risicospreiding belangrijk vinden. Maar als het om vastgoed gaat, beleggen ze vaak heel eenzijdig. Ten onrechte. Spreiding is ook bij vastgoed essentieel.

Elke belegger weet dat het spreiden van risico’s belangrijk is. Als je al je geld op één aandeel zet, kun je een klapper maken, maar je kunt je geld ook kwijtraken. Met vastgoed is het niet anders. Door te spreiden, beperk je het risico, zodat je een stabieler en beter voorspelbaar rendement krijgt.

Vastgoed in een of twee sectoren

Toch richten veel vastgoedfondsen zich op een of twee sectoren, zoals winkels, kantoren of logistiek. Particuliere beleggers richtten zich in het verleden op de woningsector, al is die markt door fiscale en andere maatregelen de laatste tijd minder aantrekkelijk geworden. En dan investeerden ze ook nog eens in één of twee appartementen. Niet bepaald breed gespreid dus.

Hoewel het aantrekkelijk lijkt om te investeren in een specifieke deelmarkt, bijvoorbeeld omdat je die markt goed kent, is een groot nadeel dat je dan het risico concentreert. Daarmee verklein je de kans op stabiele, voorspelbare huurinkomsten.

‘Ik begrijp best waarom investeerders graag direct in een of meer objecten beleggen’, zegt Hidde Basten, hoofd Sales bij CORUM Investments Nederland, een pan-Europese vastgoedbelegger. ‘Je kunt zelf bepalen in welk pand of appartement je belegt en je kunt zelf je huurder kiezen. Zo heb je maximale controle over je belegging.

Lees het gehele artikel op Business Insider.