In de media
Het leven van het vastgoedfonds

Artikel in Business Insider: Anticyclisch beleggen in vastgoed loont

Als iets in de uitverkoop is, noemen we dat een koopje. Momenteel zijn er veel koopjes op de markt. Maar vanwege de gestegen rente, zijn veel beleggers niet in staat om voldoende geld bij elkaar te brengen om te investeren. Wie niet afhankelijk is van leningen, zoals CORUM, is nu dan ook spekkoper.

De gestegen rente en aanhoudende inflatie zijn voor beleggers een uitdaging. Nagenoeg alle beleggingscategorieën hebben er last van. Veilig geachte obligaties werden fors minder waard, terwijl ook aandelen en vastgoed klappen kregen.

Bij beleggingen in vastgoed speelt nog een extra aspect: veel beleggers in vastgoed hebben hun investeringen namelijk grotendeels gefinancierd met geleend geld. Als de rente laag is, krik je zo het rendement op eigen vermogen op. Het lijkt dan ook aantrekkelijk om in tijden van lage rentes veel geld te lenen. Keerzijde is dat als de rente op een gegeven moment gaat stijgen, je in de problemen kunt komen bij de herfinanciering van die schulden. Dan werkt geleend geld juist als een negatieve hefboom, met de kans dat winst omslaat in verlies. Dat is precies wat er nu bij veel vastgoedbeleggers aan de hand is. Zij zetten bezittingen momenteel in de etalage, om mogelijke herfinanciering van de schulden te kunnen betalen. En als er geen kopers zich melden, dan zijn ze wel gedwongen om in prijs te zakken.

Lees het gehele artikel op Business Insider.