Lijst met gebouwen

CORUM XL

Krakau - Polen

  • Aangekocht op: 30/11/2021
  • Aankoopprijs: 96 M€
  • Aanvangsrendement: 7.28%
  • Bouwjaar: 2014
  • Huuroppervlak: 39.154 m²
  • Sector: Kantoren
  • Resterende looptijd v/h huurcontract: 5 jaar

Gebouw

Beide gebouwen bevinden zich in Krakau, na Warschau de grootste stad van Polen. Krakau is een van de belangrijkste academische, economische en culturele centra in het zuiden van Polen. Het trekt veel multinationals aan, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de kantorenmarkt en de toename van investeringen.  

Het eerste gebouw ligt vlakbij het centrum van Krakau, op 5 minuten rijden van de oude binnenstad. De kantoorruimte beslaat 20.568 m². Het is gebouwd in 2016 en heeft het platina LEED-certificaat (Leadership in Energy and Environmental Design) - de hoogste LEED-classificatie - dankzij de hoogwaardige afwerking en milieuvriendelijke oplossingen. De tweede aankoop is een kantoorgebouw dat deel uitmaakt van een groter complex. Het is gelegen in een bedrijvenpark op ongeveer 10 minuten van het stadscentrum. De kantoorruimte beslaat 18.586 m² en het gebouw, gebouwd in 2014, is LEED Gold gecertificeerd.

De huurder

De hoofdhuurder van het eerste gebouw is ABB (ASEA Brown Boveri), een in Zürich gevestigde Zwitsers-Zweedse multinational die in 1988 werd opgericht. ABB staat genoteerd aan de SIX Swiss Exchange, Nasdaq Stockholm en de New York Stock Exchange. De groep is een leider in geavanceerde technologieën (robotica, energie, elektrificatie en automatisering) op het gebied van industrie, transport en infrastructuur. Het gebouw is het grootste van de zes wereldwijde bedrijfscentra van ABB, waarvan er drie in Krakau zijn gevestigd. ABB Business Services SP ZOO is de tak van ABB die het gebouw in gebruik heeft; het houdt zich bezig met het ontwerpen van IT-systemen en aanverwante diensten, en ondersteunt ABB's activiteiten op het gebied van human resources, financiën, informatiesystemen en supply chain management wereldwijd. Deze huurder is goed voor 94% van de huurinkomsten van het eerste gebouw.

De belangrijkste huurder van het tweede gebouw is HSBC, een Britse bankgroep met internationale aanwezigheid, die 90% van de huurinkomsten van het tweede gebouw voor zijn rekening neemt. Het pand wordt gebruikt door het HSBC Service Delivery Centre, dat de bankgroep professionele en operationele diensten levert, waaronder bedrijfsanalyse, risicobeheer en cyberbeveiliging in 27 landen, voornamelijk in Europa.

Meer gebouwen CORUM XL