Hoe CORUM waardegroei voor investeerders weet te realiseren

In de afgelopen tien jaar hebben de vastgoedfondsen van CORUM uit de verkoop van onroerend goed een bruto meerwaarde van 100 miljoen euro gegenereerd voor hun beleggers1. Sinds de lancering van CORUM Origin in 2012 is het vermogen van particuliere beleggers in dit fonds bijna verdubbeld2. In dit artikel leest u meer hoe wij deze waarde voor onze investeerders (proberen te) creëren.
Enkele succescijfers
- +98,2% meerwaarde in 13 jaar voor CORUM Origin-beleggers2 .
- 100 miljoen euro meerwaarde in 10 jaar voor CORUM vastgoedfondsen.
- 10 miljoen euro meerwaarde uitgekeerd aan investeerders in 2025, dankzij eerste verkoop van het jaar3.
De strategie voor waardecreatie
Sinds hun lancering hebben de fondsen van CORUM drie mechanismen gebruikt om waardecreatie, op lange termijn, te genereren voor investeerders:
- Maandelijkse huurbetalingen in de vorm van dividenden;
- De uitkering van meerwaarde uit de verkoop van vastgoed als speciale dividenden;
- De invoering van prijsstijgingen van aandeelcertificaten.
Deze drie mechanismen kunnen na verloop van tijd aanzienlijke toegevoegde waarde creëren. Een investering van 10.000 euro bijvoorbeeld, die werd gedaan bij de lancering van CORUM Origin in 2012 en sindsdien niet is veranderd, was op 31 december 2024 19.816 euro waard. Dit komt overeen met een winst van bijna 100% (+98,2%) en dus bijna het dubbele van de oorspronkelijke investering (zonder rekening te houden met mogelijke uitgiftepremies bij exit).

Stabiele maandelijkse dividenden dankzij huurbetalingen
De huuropbrengsten van de vastgoedfondsen zorgen voor dividenden die CORUM-investeerders elke maand ontvangen (niet-gegarandeerd). Het dividendrendement is een belangrijke prestatie-indicator: het meet de rentabiliteit van de belegging en vertegenwoordigt de waarde die die elke maand wordt uitbetaald of herbelegd. Om te zorgen voor stabiele maandelijkse dividenden, analyseren de toegewijde vastgoedteams de financiële gezondheid van huurders, spelen ze in op de behoeften van de huurders en bouwen ze en persoonlijke relatie met ze op. Dit resulteert in een hoge financiële bezettingsgraad, momenteel rond de 97%4, met betrouwbare huurders die hun huur op lange termijn willen en kunnen betalen.
Naast de financiële gezondheid, speelt ook diversificatie, en daarmee risicobeperking, een belangrijke rol voor het genereren van stabiele, maandelijkse, dividenden (niet-gegarandeerd). Hierbij wordt er gekeken naar zowel geografische spreiding (Amsterdam, Nederland, Europa of buiten de Eurozone) als de spreiding in huurders en hun bedrijfssectoren (kantoren, winkels, hotels, etc.).
De impact van gebouwen verkopen: 100 miljoen euro kapitaalgroei in 10 jaar
Dankzij de verkoop van gebouwen kunnen investeerders ook extra dividenden uitgekeerd krijgen. Sinds 2015 heeft CORUM besloten 44 gebouwen uit de CORUM Origin en CORUM XL vastgoedportefeuilles te verkopen, voor een totale verkoopprijs van 558 miljoen euro, wat overeenkomt met een gemiddelde waardestijging van 22%. De oorspronkelijke aankoopwaarde was 458 miljoen euro. Deze waardestijging is het resultaat van een beleggingsstrategie die CORUM al 13 jaar consequent volgt: proactief kansen benutten en strategisch reageren op marktcycli, onder andere door anticyclish te beleggen, en door het vermogensbeheerteam dat op het optimale moment aankoop- of verkoopbeslissingen neemt.
De meerwaarde, die volgt uit de verkoop, worden onmiddellijk, na de aftrek van kosten, aan de investeerders uitgekeerd. Dit is wettelijk verplicht voor commerciële vastgoedfondsen die onder Frans recht vallen (SCPI's).
10 miljoen euro bruto meerwaarde uit de eerste gebouwenverkoop van 2025
Begin 2025 kreeg CORUM Origin opnieuw de kans om een waardestijging te realiseren: op 28 februari is de verkoop van een Italiaans kantoorgebouw aan zijn huurder afgerond voor een prijs van 73 miljoen euro. Hierdoor kon er een brutowinst van 10 miljoen euro in maart 2025, na aftrek van vergoedingen, uitgekeerd worden aan investeerders in de vorm van een speciaal dividend. Dit kwam boven op de inkomsten uit de potentiële huren die investeerders in het commerciële vastgoedfonds maandelijks ontvangen. Hierbij liet het vermogensbeheerteam hun krachten weer zien; de bruto meerwaarde van 10 miljoen euro komt overeen met de totale meerwaarde op alle verkopen van vastgoed door CORUM-fondsen in 2024.
Een aandeelkoers die de waarde van de vastgoedportefeuille weerspiegelt
Wanneer de waarde van de vastgoedportefeuille (activa) stijgt, kan het vastgoedfonds beslissen om de prijs van een aandeelcertificaat te verhogen. Dit vertaalt de waardestijging van de activa in een tastbaar voordeel voor de belegger: op de dag dat de investeerder zijn of haar aandelen in het fonds verkoopt, krijgt deze de extra gecreëerde waarde direct terug. De fondsen van CORUM hebben sinds de oprichting hun aandeelprijzen regelmatig verhoogd, en nooit verlaagd, en ook afgelopen jaar bleef de waarde van de activa stijgen.
Uw persoonlijke financiële doelen staan bij ons voorop.
Bij CORUM willen wij investeren in vastgoed transparant en toegankelijk maken, om u zo te helpen met het behalen van uw persoonlijke financiële doelen. Bij elke beslissing die CORUM maakt, van de aan- en verkoop van gebouwen, tot het nauwgezette dagelijkse beheer van huurders, staat dit doel altijd voorop. Wilt u meer weten over onze fondsen of uw persoonlijke doelen bespreken? Onze adviseurs staan klaar om u te helpen, plan gerust een belafspraak met ze in.
Klaar om te gaan investeren? U kunt zich hier inschrijven voor onze fondsen.
1. Bruto, vóór aftrek van belastingen en vergoedingen.
2. Bron: CORUM AM. Geval van een individu met een bedrag dat belegd is sinds de lancering van CORUM Origin in april 2012, en nog steeds belegd is op 31 december 2024, zonder nieuwe eenmalige of regelmatige storting, aflossing of automatische herbelegging van dividenden. Dit resultaat is na aftrek van de beheerskosten, maar vóór belastingen, en zonder rekening te houden met de terugbetalingswaarde van de deelnemingsrechten waarop verkoopkosten worden geheven.
3. Vermogensgroei is onderhevig aan een arbitrage vergoeding. In het geval van meerwaarde houdt CORUM AM een arbitragevergoeding af gelijk aan 5% van de nettoverkoopprijs, indien de meerwaarde meer dan 5% bedraagt van de verkoopprijs. Dit in overeenstemming met artikel 4 van het prospectus van CORUM Origin,.
4. Financiële bezettingsgraad: de gefactureerde huren/factureerbare huren, alsmede de ruimten met huurvrij periode. Dit percentage meet de financiële huurperformance. Op 31/12/2024 was deze bezettingsgraad 96.41% voor CORUM XL en 97.1% voor CORUM Origin.