Het leven van het vastgoedfonds

CORUM Origin geeft beleggingen een echte boost

Wat is het antwoord op de stijgende inflatie en de stijgende rentetarieven? De performance van de CORUM beleggingen. Maandelijkse dividenden, meerwaarden op vastgoedverkopen, aandeelprijsstijgingen: wij zetten het hele arsenaal in om de investeringen van onze aandeelhouders een echte boost te geven.

Hier zijn we dan... De wereld is een nieuw tijdperk van inflatie ingegaan, zoals we die sinds het midden van de jaren zeventig niet meer hebben gezien. Afgelopen maart tikte de inflatie in Nederland nog de 9,7% op jaarbasis* aan, een percentage dat we sinds april 1976 (9,8%) niet meer gezien hebben. En ondanks dat in juni de inflatie was gedaald naar 8,55%, lijkt de prijsstijging nog lang niet voorbij. De verklaring? De vraag is weer toegenomen nu de gezondheidscrisis is afgenomen, terwijl het aanbod dat niet is. Dat is de wet van de markt: als de vraag groter is dan het aanbod, gaan de prijzen omhoog. De oorlog in Oekraïne en de daardoor veroorzaakte of toegenomen wereldwijde tekorten aan grondstoffen hebben het verschijnsel alleen maar verergerd.

Om de inflatie tegen te gaan, verhogen de banken hun rentetarieven, in overeenstemming met het beleid van de centrale bank. Waarom doen ze dit? Omdat een verhoging van de rentetarieven de kosten van lenen doet stijgen en daardoor de toegang tot krediet voor huishoudens en bedrijven afremt.

Het gevolg: een afname van de consumptie en de investeringen. Maar er is een grens aan de stijging van de rentetarieven: de staten hebben zelf een zware schuldenlast... Zij zullen het moeilijk hebben om een stijging van de rentetarieven in hun eigen begroting te steunen. Een echte Gordiaanse knoop! Intussen wordt lenen duurder en erodeert de koopkracht van de huishoudens.

Goed verkopen en goed kopen

Hoe kunnen wij de koopkracht van onze aandeelhouders helpen behouden en verbeteren? Dat is de vraag die ons elke dag bezighoudt. Onze oplossingen zijn ontworpen met dit in gedachten: om onze aandeelhouders de best mogelijke prestaties te geven, idealiter hoger dan de inflatie. Op die manier wordt hun rendement niet aangetast wanneer de rentetarieven stijgen. Een voorbeeld hiervan is ons vastgoedfonds CORUM Origin, dat in 2021 een rendement van 7,03%** uitkeerde en daarmee de doelstelling van 6%** overschreed.

CORUM Origin keert niet alleen elke maand potentiële dividenden uit. Meerwaarden op de verkoop van vastgoed maken het resultaat compleet. Dus het menu van dit kwartaal is kaas en dessert! CORUM Origin heeft bovendien nog enkele gebouwen verkocht: het tweede deel van een portefeuille B&B-hotels, waarvan de helft al in december 2021 was verkocht, en kantoren in Nantes. Deze transacties boden de gelegenheid om medio juni een totale meerwaarde van 4,8 miljoen euro met onze CORUM Origin aandeelhouders te delen.

Naast het hoge tempo van verkopen sinds eind 2021, moesten wij tevens anticiperen op het hergebruik van middelen en de aanwending van toekomstige instromen. Dit kwartaal kochten we kantoren in Galway, Ierland (€ 21 miljoen), zes panden in Italië (voor een totaal van € 49 miljoen), alle verhuurd aan de Intesa SanPaolo bank, en een pand in een winkelcentrum in Valencia, Spanje (€ 12 miljoen). Ons vermogen om te kopen, zelfs in deze doorgaans rustige tijd van het jaar, bevestigt onze geloofwaardigheid als investeerder in de markt, zelfs voor grote bedragen. En onze voorsprong op de kalender zorgt ervoor dat we in een comfortabele positie verkeren voor onze volgende aankopen.

Pas op voor de term "algemene prestatie"…

De kers op de taart dit kwartaal is de prijsstijging van het CORUM Origin-aandeel, dat het rendement van de beleggingen van onze aandeelhouders zal verhogen. Op 1 april van dit jaar hebben wij de aandeelprijs van CORUM Origin met 4,1% verhoogd. Dit is de zevende stijging in tien jaar voor het vastgoedfonds (+13,5% in tien jaar).

De verhoging van de aandeelprijs maakt de waardecreatie van de activa van CORUM Origin voelbaar in de zak van de aandeelhouder. Het is logisch dat de waarde van de gebouwen stijgt, en dus is het niet meer dan normaal dat zij daar in de praktijk van profiteren, en alleen de stijging van de aandeelprijs maakt dat mogelijk. Een aandeelprijsstijging is echter niet zonder gevolgen voor de beheerders van het vastgoedfonds: bij hetzelfde niveau van dividenduitkering leidt de waardestijging automatisch tot een daling van het rendement van het fonds. Een rendement van 4% op basis van een aandeelwaarde van 105 in plaats van 100 komt immers neer op een rendement van 3,8% in plaats van 4%. Dus hoe hoger de aandeelprijs, hoe moeilijker het wordt om de prestatiedoelstellingen te halen. Geen wonder dat niet alle vastgoedbeheerders dit spel spelen…

En dat betreur ik. Net zoals ik het betreur dat de vastgoedfondsenbranche in Frankrijk ons een nieuwe indicator probeert op te dringen - de "algemene prestatie" - waardoor vastgoedfondsen een betere prestatie kunnen aankondigen louter op basis van een waardestijging van hun activa, zelfs als deze niet in de zakken van de aandeelhouders terechtkomt via een stijging van de aandeelprijs. Oftewel, hartstikke misleidend! Laten we over een paar maanden zien, wanneer de jaarlijkse resultaten van alle fondsen worden gepubliceerd...!

 

Door

Frédéric Puzin

 

*Bron: CBS
**na aftrek van inschrijvings- en beheerkosten

Partager cet article