Het leven van het vastgoedfonds
Prestaties

CORUM XL: een winnende strategie in tijden van stijgende rente

In theorie verhoogt een stijgende rente de opbrengst van uw beleggingen. Maar de inflatie van afgelopen jaar voelen we allemaal. In het geval van CORUM XL hebben we de impact van de inflatie flink in kunnen perken door met de combinatie van de betaalde huren, de uitgekeerde meerwaarden en de aandeelprijsstijging in juni op een rendement van meer dan 9% te eindigen.

Al twee decennia lang hoort u regelmatig dat geld niet veel waard is, dat sparen geen goed idee is, of dat het soms zelfs een verliezende strategie is. Maar de terugkeer van de inflatie dit jaar verandert alles. Om de stijging van de prijzen tegen te gaan, hebben de centrale banken namelijk besloten hun belangrijkste rentetarieven te verhogen, de welbekende rentetarieven waarmee zij de economische activiteit van een land kunnen reguleren. Daarom hadden banken geen andere keuze dan hun eigen rente te verhogen. Het doel was de prijsstijging af te remmen door de investerings- en consumptiecapaciteit van huishoudens en bedrijven te beperken. De gok is gedeeltelijk gewonnen in Frankrijk, aangezien de inflatie statistisch gezien lager lijkt dan bij veel andere Europese landen. Ik gebruik het woord ‘lijkt’, omdat we allemaal het gevoel hebben dat er een kloof bestaat tussen de realiteit van ons dagelijks leven wanneer we onze rekeningen betalen of naar de kassa van onze supermarkt gaan, en die van de statistieken...

Maar het goede nieuws in deze lastige tijden is dat sparen weer aantrekkelijk wordt. Dit is de tegenhanger van duur geld en stijgende rente. Maar alleen als u beleggingen selecteert die de inflatie kunnen verslaan, waarvan het percentage de benchmark voor uw spaargeld zou moeten zijn. Een product met een lager rendement dan de inflatie zal u geld kosten; een product met een hoger rendement zal u nog steeds geld opleveren. En hoe meer de inflatie stijgt, hoe belangrijker het is om de juiste producten te kiezen. Neem een beleggingsproduct met een rendement van 5%: als de inflatie 2% bedraagt, dan levert het u 3% op. Is de inflatie echter 5%, dan levert het u vanzelfsprekend niets op.

Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de beleggingen van onze aandeelhouders winstgevend blijven. Zelfs in tijden van crisis. Daarvoor heeft vastgoedfonds CORUM XL dit jaar verschillende instrumenten ingezet.

Drie belangrijke instrumenten om de prestaties te verbeteren

Ten eerste heeft CORUM XL onze aandeelhouders maandelijkse inkomsten (of dividenden) uitgekeerd uit de huur van de gebouwen die het bezit.

Ten tweede heeft CORUM XL dit jaar twee gebouwen in Finland verkocht voor in totaal meer dan € 12 miljoen om zijn vermogen op peil te houden. Zoals altijd is het doel om kansen te benutten wanneer zij zich voordoen. De verkoop was niet gepland, maar is een perfect voorbeeld van de opportunistische aanpak van CORUM XL, geconfronteerd met een koper die bereid was een hoge prijs te betalen om het commerciële gebouw waarin hij geïnteresseerd was, over te nemen. Dankzij de transactie kon CORUM XL een meerwaarde van € 2,5 miljoen realiseren, dat wil zeggen bijna een derde van de aankoopprijs van het gebouw. Deze meerwaarde is volledig aan de CORUM XL aandeelhouders uitgekeerd. De combinatie van maandelijkse dividenden (d.w.z. een jaarlijks rendement van 5,85%) - betaald door zorgvuldig geselecteerde huurders - en meerwaarden (d.w.z. 0,12%) heeft CORUM XL in staat gesteld om voor 2022 een rendement van 5,97% te boeken, waarmee de rendementsdoelstelling van 5% voor het zesde opeenvolgende jaar wordt overtroffen. Deze prestatie kan worden verklaard door de opportunistische strategie en de brede diversificatie van de investeringen, alsmede door de keuze van solide huurders.

Ten derde is de koers van CORUM XL op 1 juni met bijna 3,2% gestegen, in overeenstemming met de waardestijging van zijn portefeuille. Deze stijging weerspiegelt de kwaliteit van het vastgoed in bezit, maar ook ons vertrouwen in de toekomst ondanks het onzekere economische klimaat. Belangrijk voor onze aandeelhouders is dat alle door hun investering gecreëerde waarde daadwerkelijk in hun zak terechtkomt: ontvangen huur + uitgekeerde meerwaarden + waardering van het vastgoed via de waardestijging van de aandeelprijs van het vastgoedfonds. Dit wordt de werkelijke prestatie genoemd, niet te verwarren met de algemene prestatie-index van bepaalde vastgoedfondsen, die rekening houdt met de waardestijging van de gebouwen, maar deze niet aan de beleggers doorgeeft via een stijging van de aandelenkoers. Dus let op: we vergelijken geen appels met peren... Als we zeggen dat CORUM XL zijn aandeelhouders in 2022 een werkelijk rendement van 9,14% heeft opgeleverd, komt dat echt overeen met wat hun belegging hen dit jaar heeft opgeleverd.

Een valuta die nog altijd gunstig is voor aankopen op de Britse markt

Uiteraard wil CORUM XL het hoogst mogelijke rendement blijven genereren door vastgoed met een hoog rendement te selecteren. Daarom zet het fonds zijn opportunistische strategie voort, met name door in het Verenigd Koninkrijk te kopen om te profiteren van de aanhoudend lage waarde van het Britse pond ten opzichte van de euro. Op deze markt kocht CORUM XL zijn activa tegen een gemiddelde koers van € 1,14 tegen 1 pond.

Beleggen in een vreemde valuta wordt standaard voorgesteld als een risicofactor voor uw beleggingen. Maar onze overtuiging bij CORUM is dat het een echte kans is nu de prijs van deze munt historisch laag is. En laten we eerlijk zijn, onze Britse vrienden is niet veel bespaard gebleven: in één jaar zijn ze geconfronteerd met het verlies van hun koningin, hebben ze drie premiers gehad en worden ze geconfronteerd met een torenhoge inflatie. Dit alles na zes jaar psychodrama in verband met de Brexit. Door al deze factoren blijft het pond laag, waardoor wij onder zeer interessante omstandigheden kunnen blijven investeren. En een pond dat, ondanks dit alles, hoger is dan de € 1,14 waarvoor we de activa kochten, en ook hoger dan het dieptepunt van € 1,07 dat op 19 maart 2020 werd genoteerd tijdens de onrust van de COVID-19-uitbraak en de gevolgen van het Brexit-referendum. Met dit in gedachten heeft CORUM XL  dit kwartaal verschillende aankopen gedaan in de buurt van de luchthaven Heathrow en in Wimbledon, tegen een koers van € 1,15. Zo is 2022 uiteindelijk bijzonder gunstig geweest voor aankopen op de Britse markt. Zelfs in Londen en omgeving, dat tot voor kort te duur was. Aangezien dit aankoop-‘venster’ opnieuw is geopend, is CORUM XL van plan er gebruik van te blijven maken!

Onze wensen voor dit nieuwe jaar? Om het tempo erin te houden en al onze ruim 100.000 aandeelhouders tevreden te blijven stellen!

 

Door
Frédéric Puzin

 

De aankoop van CORUM XL-aandelen is een vastgoedbelegging. Zoals elke vastgoedbelegging is het een langetermijninvestering met een beperkte liquiditeit. Wij adviseren een beleggingstermijn van 10 jaar. Aan deze belegging zijn risico's verbonden. Allereerst is er een risico van kapitaalverlies. Bovendien zijn de inkomsten niet gegarandeerd en hangen ze af van de ontwikkeling van de vastgoedmarkt en de wisselkoers. CORUM Asset Management biedt geen garantie voor de terugkoop van aandelen. Zoals bij elke belegging zijn in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.